De ce spunem NU dietelor restrictive

Cantarul - prieten sau dusman

Majoritatea dintre noi am urmat cel putin o data in viata o dieta, din dorinta de a ajusta greutatea corporala in functie de anumite standarde - fie proprii, fie "impuse" de societate, cum ar fi o anumita meserie (de exemplu actorie, modeling) sau practicarea unui anumit sport, precum si de anumite situatii contextuale - evenimente la care trebuie sa participam, concedii etc

Diferenta dintre o dieta echilibrata si una respectiva consta, pe de o parte, in rigiditatea regulilor ce trebuie aplicate si impactul acestora asupra stilului de viata si, pe de alta parte, in consecintele pe termen scurt sau lung asupra metabolismului, respectiv a sanatatii.

Este usor sa ne lasam luati de val si sa ne dorim sa recurgem la variante mai scurte, ce presupun diete "agresive" si dezechilibrate din punct de vedere al nutrientilor. Din dorinta si nerabdarea de a obtine schimbari radicale intr-un timp extrem de scurt, avem tendinta de a recurge la compromisuri cu efecte negative asupra organismului pe termen lung. Insa trebuie sa acordam maxima atentie acestui proces de slabire, pe care trebuie sa il transformam intr-unul de hranire constienta, deoarece de noi depinde sa alegem drumul corect.

Efectul yo-yo

Internetul si mass-media abunda de diverse diete sau "retete magice" care promit rezultate spectaculoase cu minim de efort si timp. Este adevarat ca un rezultat rapid obtinut va constitui o recompensa motivanta pentru a continua, insa in acelasi timp trebuie sa gandim in perspectiva si sa intelegem ca organismul are nevoie de o tranzitie echilibrata in vederea adaptarii si stabilizarii pe termen lung, pentru a evita efectul "yo-yo" (fluctuatii contante reprezentate de slabirea brusca urmata de ingrasare) . Efectul yo-yo apare cand, din dorinta de a obtine rezultate spectaculoase intr-un timp foarte scurt, o persoana recurge la diete extrem de restrictive, prin reducerea drastica a aportului caloric, infometare, eliminarea uneia sau mai multor categorii majore de nutrienti din alimentatie sau pur si simplu lipsa de rabdare in a mentine o noua rutina alimentara pe termen lung. Rezultatul este in prima faza o scadere rapida in greutate insa, in acelasi timp, si o incetinire a metabolismului, fapt care duce la stagnare, descurajare urmata de revenirea la obiceiurile alimentare initiale si, in consecinta, de adaugarea din nou a kilogramelor pierdute si poate chiar cateva in plus.

Efecte ale dietelor restrictive

O dieta restrictiva si o scadere prea brusca in greutate vor avea efecte semnificative in primul rand asupra starii fizice a persoanei respective si a echilibrului sistemului imunitar.

Pentru o buna functionare, organismul are nevoie de nutrienti de cea mai buna calitate din toate categoriile - proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale.

Fiecare categorie de nutrienti are rolul sau bine definit in cadrul complexului numit "corp uman", astfel:

Proteinele - prin constituentii lor fundamentali, aminoacizii - au rol principal functional. Ele sunt componentele de baza ale tuturor celulelor, au rol indispensabil in formarea si regenerarea tesuturilor, in contractia musculara, in crestere, reproducere si nutritie, in expresia genelor, sunt componente ale sistemelor enzimatice care permit reactiile chimice din organism, ai anticorpilor si ai hormonilor. Aminoacizii sunt constituentii fundamentali ai proteinelor.

Lipidele sau grasimile - au rol principal structural, si de asemenea rol energetic si metabolic.Cea mai mare parte dintre lipide este reprezentata de acizi grasi si colesterol. Acizii grasi esentiali sunt indispensabili pentru piele, sistemul nervos, retina, functiile de reproducere. Colesterolul intra in componenta majoritatii membranelor celulare si este precursorul hormonilor steroizi.

Glucidele - au in special rol energetic, asigurand mai mult de jumatate din energia necesara zilnic. Creierul, sistemul nervos periferic si hematiile folosesc glucoza ca unica sursă de energie.

Mineralele si vitaminele prezente in alimente sunt importante prin actiunea lor. Numeroase minerale intră in compozitia organismului; unele nu sunt prezente decat in cantităti mici, dar intervin specific in reactiile enzimatice.

Astfel, este lesne de inteles de ce un program de slabit bazat pe restrictionarea anumitor categorii majore de alimente poate provoca dezechilibre serioase la nivelul aportului de nutrienti in organism. In functie de categoria de nutrienti care este cel mai mult afectata, vom aparea efecte diferite.

Spre exemplu, un aport insuficient de proteine va face ca organismul sa consume din rezervele masei musculare pentru a putea mentine echilibrul proceselor vitale. Un aport insuficient de glucide (desigur, ne referim la glucide preponderent complexe, care asigura energie pe termen lung fara a provoca fluctuatii glicemice) ne va face sa ne simtim mai obositi. Carentele de vitamine si minerale pot de asemenea afecta sistemul imunitar, aspectul tegumentelor, activitatea sistemelor enzimatice, structura oaselor ducand la aparitia osteoporozei, etc.

Alte efecte nedorite pot fi dereglari hormonale, dificultate in adaptarea temperaturii corpului la mediul ambient, a ritmului circadian, afectarea functiei reproductive, a sistemului nervos central sau a sistemului digestiv.

Cunoscand toate aceste aspecte este esential sa intelegem ca slabirea nu trebuie sa fie un fenomen brusc, indiferent de consecinte, ci rezultat al educarii gusturilor si al schimbarii modului de viata intr-unul sustenabil pe termen lung.

Nutritionist Diana Rizea

Telefon programari:

Email programari: