Rolul nutritiei in viata cotidiana

Nutritia are o deosebita importanta in mentinerea unei sanatati bune, in dezvoltarea corecta si armonioasa a organismului, in preventia unor afectiuni, iar terapia nutritionala este parte complementara in vindecarea diferitelor afectiuni.

Putem compara corpul uman cu o masinarie complexa, alcatuita din milioane de mici motorase, unele ce lucreaza impreuna, altele independent. Pentru a asigura functionarea optima a acestei masinarii, trebuie sa fie asigurat "combustibil" de calitate, care provine direct din ceea ce consumam.

Corpul uman are capacitatea deosebita de a rezista si continua sa functioneze, in ciuda multitudinii de factori de stres la care este expus (poluare, toxine din mediu, fumatul etc). Un organism hranit sanatos va fi mai puternic in fata infectiilor si a agresiunii factorilor de mediu, va avea un metabolism ce va functiona la nivel optim in fiecare zi.

Hrana pe care o consumam contine nutrienti care ajung la noi sub forma de proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale. Acesti nutrienti reprezinta materia de baza pentru functionarea zilnica a organismului nostru. Nutrientii sunt vitali pentru sanatate, fiind implicati in toate procesele organismului, de la combaterea infectiilor, pana la regenerarea tesuturilor si influentarea sistemului nervos si a gandirii. Desi au diverse functii specifice, nutrientii au ca functie comuna sa ne faca sa functionam la parametri normali.

Fiecare parte a organismului este sustinuta in functionare de anumiti nutrienti. Activitatea cerebrala, memoria, elasticitatea tegumentelor, vederea, energia, procentul de grasime din tesuturi si starea generala de sanatate sunt indicatori ai modului in care functioneaza corpul nostru. Cu ajutorul nutrientilor potriviti, al miscarii si al unei diete echilibrate, putem incetini procesul de imbatranire si putem creste sansele la o viata mai lunga si mai sanatoasa, lipsita de neplaceri. O carenta a acestor nutrienti poate cauza disfunctia sau chiar cedarea unei anumite parti a organismului, urmata, ca intr-un efect de domino, de cedarea si a altor parti ale organismului. Pentru a evita sa se intample asa ceva, trebuie sa asiguram o dieta adecvata, cu o proportie adecvata a nutrientilor necesari.

O alimentatie sanatoasa, combinata cu un program zilnic de miscare si asigurarea necesarului de somn, ajuta la reducerea greutatii si mentinerea unui numar optim de kilograme, precum si la reducerea riscului de aparitie a multor boli cronice, cum ar fi afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul etc.

Adoptarea unei alimentatii sanatoase consta nu in calcularea caloriilor ci in asimilarea principiilor elementare de nutritie. Trebuie sa invatam care sunt alimentele sanatoase, cum pot fi acestea combinate, care este necesarul de nutrienti in functie de varsta, sex, activitatea zilnica etc.

Este important de asemenea sa le oferim copiilor nostri o hrana echilibrata si diversificata inca de la inceputul alimentatiei. O hrana sanatoasa , impreuna cu miscarea zilnica, contribuie la construirea unei imunitati bune pe termen lung.

Trebuie sa acordam atentie si surselor de unde ne procuram hrana, intrucat alimentele trebuie sa fie cat mai naturale si mai putin procesate posibil, pentru a evita introducerea in organism a unor factori nedoriti. Este ideal sa consumam legume si fructe cat mai naturale, nestropite, carne, oua si lactate din surse sigure, alimente cat mai putin procesate si incarcate cu aditivi. Acest lucru din pacate, in zilele noastre, este destul de dificil de realizat, insa nu imposibil.

Hrana sanatoasa presupune includerea in alimentatie a proteinelor de calitate, carbohidrati complecsi, grasimi sanatoase, vitamine, minerale si apa si limitarea consumului de alimente procesate, carbohidrati simpli si grasimi saturate.

La fel ca toate celelalte alegeri pe care le facem privind calitatea vietii noastre, implementarea si mentinerea unei alimentatii sanatoase trebuie facuta constient de beneficiile pe care le aduce si trebuie sa dam dovada de perseverenta pe tot parcursul vietii.

Alegerile pe care le facem cu privire la ceea ce mancam astazi, se vor reflecta in modul in care ne simtim maine si in viitor. 

Nutritionist Diana Rizea

Telefon programari:

Email programari: